Lássuk tisztán a helyzetet!

Lássuk tisztán a helyzetet!

Sztereotípiák, melyek most tisztázásra kerülnek.

 

Sztereotípiák 1:
"Tönkre megy a felszerelés és megfulladok"

Ezzel szemben  a valóság: A búvárkodás egy tanfolyamhoz kötött rekreációs tevékenység, mely - pont ezért - azoknak, akik elvégzik a tanfolyamot, egyáltalán nem veszélyes. A felszerelések nagyon biztonságosak manapság. Minden felszerelés minimum duplán van biztosítva, ráadásul rendkívül egyszerű mechanikus alkatrészeket tartalmaz, így szinte kizárt, hogy elromolhasson. Ha a megfelelő karbantartási szabályokat betartjuk, búvárfelszerelésünk hosszú évtizedekig lesz hű társunk.  Tehát a felszerelés miatt biztosan nem kerülünk bajba a víz alatt.    

Sztereotípiák 2:
"Megesz a cápa"

Ezzel szemben a valóság: A cápa nem eszik búvárokat, ezt már régóta tudjuk. Mára sajnos elenyésző mennyiségű cápa maradt a világ tengereiben - a túlhalászás miatt- másrészt a földön élő kb. 530 ismert cápafaj kétharmada egy méternél is kisebb méretével nem tudna kárt tenni bennünk. A nagyobbak egy része csak planktonokat fogyaszt, de a többiek is inkább hidegvérű halakat, nem pedig embert. Az ember vérének az összetétele nem olyan, mint a halaké, hiszen mi melegvérű emlősök vagyunk, nem halak.  Mi búvárok keressük az olyan helyeket, ahol cápák élnek, ha pedig látunk - nagy ritkán egyet-egyet- akkor nagy örömmel megpróbáljuk megörökíteni a találkozást- már ha nem úszik el azonnal. Nekem az elmúlt negyven év alatt ezernél is több merülésem volt cápákkal, de eddig minden végtagom a helyén maradt : D. 

Sztereotípiák 3:
"Drága a búvárkodás"

Ezzel szemben a valóság: A búvárkodás egy technikai sport és semmivel nem drágább, mint bármelyik másik. A búvárfelszerelést ma már sokan bérlik, ez pedig kb. 5000 forint napi költséget jelent egy komplett felszerelésnél. Tengerparti nyaralásra pedig szinte mindenki elutazik előbb, vagy utóbb. Aki megvásárolja magának a komplett felszerelést, az sem jár rosszul, hiszen egy mai búvárfelszerelés évtizetekig működik minimális odafigyeléssel, így a járulékos költsége elenyésző lesz. A tanfolyam ára pedig egy jogosítvány felébe kerül, ami megintcsak relatíve könnyen elérhető.

 

Sztereotípiák 4:
"Mi van, ha elfogy a levegő?"

Ezzel szemben a valóságA hátadon lévő palack rengeteg levegőt tartalmaz és mindig látod a pillanatnyi levegő készletedet is. Ha tehát fogytán van a készlet, egyszerűen felemelkedsz a felszínre. A búvárkodást nem végezzük egyedül, mindig emberek lesznek körülötted sok-sok levegővel - ha még ennek ellenére is kellene extra levegő. 

Szeterotípiák 5:
"Nagyon fárasztó sport"

Ezzel szemben a valóság: A búvárkodás rekreációs tevékenység, amely a relaxációról, a kikapcsolódásról szól. Egyáltalán nem fárasztó, mert a víz alatt a legtöbbször csak a halakban gyönyörködsz minimális mozgással. Ráadásul lebegve, tehát még a súlyodat sem kell tartani. 

Végezetül ne feledjük, hogy mindenki merüléssel kezdi az életét, hiszen az első kilenc hónapunkat vizes közegben töltjük. Más dolgunk nincs, csak visszatérnünk a természetes közegünkbe.  :)

 

 

 

 

  

 

 

   

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.