Categories
Búvárutak

Egy hét a paradicsomban: Dél-Egyiptom legszebb merülőhelyei

Töltöttél már el úgy egy hetet, hogy minden nap azt érzed valami csodálatos álomvilágban vagy? Tele csodálatos állatokkal, gyönyörű természettel és nagyon kedves emberekkel? Kapcsolódtál már ki úgy, hogy közben rengeteg új élményt is szerzel, ami életre szóló? Ha nem, akkor itt az idő!

A Shagra búvártúra egy teljesen új és egyedülálló élmény, távol a turizmus forgatagától, ahol az érintetlen természetben tudsz kikapcsolódni!

Habár a víz alatti élővilág páratlan, a túrát nem csak búvároknak ajánljuk!

Shagra Lenyűgöző helyen fekszik a Vörös-tenger déli részén, a régió egyik legszebb házi zátonyával. 

Bár a „falu” 1990 óta sokat változott, a koncepció és a hangulat ugyanaz maradt, lehetőséget kínál, hogy megtapasztalják a Vörös-tenger hihetetlen természeti kincseit, mind a szárazföldön, mind a víz alatt. 

A búvárok és a sznorkelezők korlátlanul látogathatják a házi zátonyt, amely a strandról egy védett, kényelmes bejáraton keresztül érhető el, mely közvetlenül a víz alatti világba vezet. A minősített búvárok a minősítésüknek megfelelően önállóan és vezetés nélkül merülhetnek, így teljes függetlenséget és szabadságot kapnak

Nézd meg hogyan telik egy napunk Shagrán:

Az utolsó gyöngyszemek egyike Marsa Shagra, ahol még mindig szinte érintetlen korallzátonyok várnak Téged!

Az öbölben és körülötte egy csodálatos zátony található, ahol számos különleges hal, delfin, rája, teknős, muréna, lágy és a kemény korallok minden fajtája kápráztat el!

Kitűnő hely az éjszakai merülésekhez is, mert sok éjszaka aktív életet élő hal gyűlik itt össze.

Az öböl sekély kb. 8-10 méter mély, és lassan mélyül, míg el nem éri a zátony külső részét 40-50 méter mélyen.

A bázistól mindössze 10 perc hajóútra található a Vörös-tenger legismertebb és legszebb korallzátonya, az Elphinstone reef, ahová akár naponta háromszor is kimehetünk merülni. A reef bővelkedik nagy halakban, függőleges korallfala – mely a végtelenbe nyúlik – egyedülálló élményt nyújt.

A víz alatt a látótávolság eléri akár a 20-45 métert, gyakran látni olyan nagytestű állatokat, mint manta- és sasrája, zöldteknős, delfinek, tonhalak, barrakudák, de megvan az esély az akár 12 méter hosszt is elérő, barátságos, planktonevő cetcápa észlelésére is.

A színes, zátonylakó halak, ráják minden merülésünket végigkísérik. A roncsok kedvelői is megtalálják számításukat, mert innen több – kevésbé látogatott – hajóroncshoz is el tudunk látogatni.

A házi zátonyon kínált korlátlan merülés lehetősége, különösen kedvelt sajátossága a búvárbázisnak.

Búvárkodj és vizsgázz télen is!

Egyiptomban télen is tökéletes az idő merülésre, 24 foknál nem lesz hidegebb a tenger. A látótávolság szenzációs, a halak és a nagyhalak ott vannak, a nap pedig csodálatosan süt egész nap!

Ne mondj le a búvárkodásról, gyere velünk Shagrára és búvárkodjunk együtt egy sokkal kedvezőbb áron, mint a nyári és őszi szezonban!

Túra időpontok:

Téli kedvezményes áron lévő túrák:

 • 2024. január 21-28
 • 2024. február 25 – március 3

Szezonban lévő túrák:

 • 2024. április 14-21
 • 2024. május 12-19
 • 2024. június 19-26
 • 2024. július 17-24
 • 2024. augusztus 14-21
 • 2024. augusztus 21-28

FIGYELEM!
Amennyiben a meghirdetett időpontok közül egyik sem megfelelő, a szervezett túráinkon kívül is van lehetőség kiutazni. Ebben az esetben is nyugodtan keressetek minket bizalommal! 🙂 

Szállás árak 7 éjszakára teljes ellátással:
(téli/kedvezményes ár)

 • Telepített sátorban:  400.- Euro/fő 
 • HUT ( kőház ) vagy Royal sátorban: 450 Euro/fő 
 • Légkondicionált fürdőszobás kőházban (Chalet) : 640 Euro/fő 
 • Prémium Deluxe Chalet: 700 Euro/fő 
 • Superior Deluxe Chalet: 770 Euro/fő 
Teljes ellátás
 • Napi háromszoros svéd asztalos étkezés (nemzetközi és egyiptomi konyha), délutáni sütemény, korlátlan víz, cola, fanta, sprite és kávé fogyasztás.
Repjegy
 • A repjegy Hurghada járatra Wizz Air vagy Air Cairo légitársasággal kb. 100.000 Ft
Búvárcsomag:
 • Búvároknak 5 napos korlátlan merülési csomag: 310 Euro/fő (tartalmazza a palackok és az ólmok használatát)
Transzfer
 • Transzfer árak: 80 Euro/fő (oda – vissza)
Egyágyas felárak:
 • Telepített sátor: 110 Euro/fő/hét
 • Hut/Royal sátor: 140 Euro/fő/hét
 • Chalet: 200 Euro/fő/hét
 • Prémium Deluxe Chalet: 240 Euro/fő/hét
 • Superior Deluxe Chalet: 290 Euro/fő/hét

 Az ár nem tartalmazza:

  • VÍZUM (beutazáskor kell megvenni a reptéren 25 dollár/fő)
  • Távolabbi hajós merülések felára (ha megyünk) ~ 20-30,- EUR/merülés
  • Helyszínen fizetendő borravalót – 40 euro/ fő /hét
  • Deco kamra fenntartási díj hozzájárulás 7€/fő
  • Búvár felszerelés bérlés (Amennyiben nem rendelkezel saját felszereléssel búvárközpontunk 35.000 Ft/hét-ért biztosít neked komplett felszerelést (ABC-n kívül)
  • Nitrox palack 2 Euro/palack
 •  

Egyéb kedvezmények:

  • A gyermekeknek 0-5 évig csak a repülőjegyet és az illetéket kell fizetni 
  • 6-15 éves korig 50% kedvezményt kap a szállás, és az étkezések árából, amennyiben a szülővel lakik együtt.
  • 6-15 éves korig 15% kedvezményt kap a szállás és az étkezések árából, amennyiben a gyerek külön szobában lakik

Figyelem!

Ha még nem rendelkezel búvárminősítéssel, de szívesen részt vennél a túránkon, akkor lehetőséged van az út előtt még itthon elvégezni a búvártanfolyam elméleti és medencés gyakorlatait. A nyíltvízi vizsgádat már a Vörös-tenger trópusi vizében teheted le. A túra résztvevőinek a kedvezményes kezdő búvártanfolyam 70.000,- HUF + regisztrációs díj (70,- EUR).

 

Utasbiztosítás

Hol fogunk merülni?

Az egykori folyó torkolat meseszép deltája utat nyitott a korallok között a nyílt tenger felé. A meder az elsivatagosodás következtében kiszáradt, hátra hagyva egy csodálatos, védett öblöt, amely ma is úgy néz ki, ahogy több millió évvel ezelőtt a természet megalkotta.
Már néhány lépés után a víz alatt elénk táruló korall és halgazdagság egyedülállóan lenyűgöző képe fogad. Balra az északi házi zátonyon rengeteg kőkorall, lankásan mélyülő aljzat, makulátlan víz tisztaság nyújt ideális terepet akár vizsgázók számára is.  A jobb oldalon kiúszva kisebb, de annál csodálatosabb víz alatti kanyon nyújt páratlan látványt, ahol cserepes teknősök pihengetnek nap közben és pindurka ivadék cápák  is menedékre lelnek. Tovább úszva a nyílt víz felé pazar koralltömbök látványa fogad telis-tele korallakó halacskákkal, kékpettyes rájákkal, pikasszó és csattogó hal rajokkal. A house reef reggel a legszebb, gyakran jönnek ide delfin kolóniák megpihenni, hol palackorrú családok, hol pedig közönséges delfinek. Havonta átlagban egyszer cetcápa is látogatást tesz ide, olyankor órákig marad, mindenki körülötte úszkál. A  Közel 300 különböző halfajnak és 100 fajta korallnak otthont adó házi zátony, köztük 15 olyan halfajnak, amely csak ezen a zátonyon él. Az éjszakai merülésen a már húsz éve ismert, itt élő nagy sügér - Pepito - kíséri a búvárok útját, a lámpa fényétől elvakult kishalakra vadászva. Terülj asztalkám ez neki, ahogy öreg óriás muréna barátunknak is, ő rendkívül jó barátságot ápol a búvárokkal.   

Mindössze 10 percre a bázistól ( csónakkal ) A dugongról (tengeri tehénről) elhíresült öböl, ahol homokos, tengeri fűvel benőtt aljzat biztosítja az állatok táplálékát. Szinte minden merülésen találkozunk tengeri tehénnel, néhány hatalmas zöldteknőssel és a gitárrájákkal. Az öböl északi és déli zátonyfala színes korallokban, zátonylakó halakban, mint skorpió- és kőhalban gazdag. Útközben idefelé gyakran keresztezik utunkat palackorrú, vagy közönséges delfinek. 

Felejthetetlen élmény egy érintetlen korall alagútban úszni 30-35 percen keresztül. A nap sugarai lenyűgözően játszanak a kanyonban található koralblokkok között , ahogy kanyarog a búvár a nyolc méteres mélységben. Kíúszva az elvarázsolt víz alatti kastélyból egy páratlan, látvány tárul elénk, amit mi csak " pool " - nak hívunk. Évezredes koralltömbök zárnak körbe egy homokos részt, ami tényleg egy pazar medence látványát adja. A levegő készlet akár egy órára is elég a sekély mélység miatt.  

Páratlanul lenyűgöző korallkertek és dombok várják az ide érkezőket. Olyan érzésed van végig, hogy ember előtted itt még soha nem járt. Bújkálsz a kúpok között elvegyülve a több ezres halrajokban, kapkodod a fejed,  mert másodpercenként  változik a kép. A narancs színű korallsügérek százezres csapatokban vesznek körül, de van itt rengeteg skorpióhal és egyéb vörös tengeri halfajok. Csodálatos átjárók teszik felejthetetlenné az itteni víz alatti kirándulást. Néha itt is előfordul a cetcápa, de delfinek is gyakran látogatnak meg bennünket.   

A nemrégiben felfedezett rész az Abu Dabab reefek utolsó, nyílt tenger felé eső zátonya. Egy kifli formájú reef, középen egy pazar látványt nyújtó átjáróval. Nekem az egyik  kedvenc merülőhelyem a rengeteg makró élővilág és egy ott élő hatalmas napóleon hal miatt. A reef végét elérve koralloszlopok között bujkálhatunk és csodálhatjuk az itt élő barrakuda családot, valamint két - rendszerint a homokban alvó -fehér uszonyú szirti cápát. Egyenlőre még teljesen érintetlen terület, reméljük még sokáig az is marad. 

A Vörös tenger legszebb reefje 15-20 percre a bázistól, mely igazi nagyhal eldorádó . A 850 méter hosszú és több száz méter mély reef mindig kínál valami különlegességet. Nyáron pöröly cápák tanyáznak északi oldalán, ősszel óceáni fehér foltúak váltják fel őket délen. Májusban manták és kardhalak, novemberben cetcápák szakítják meg vándorútjukat itt, hogy a búvárokkal találkozhassanak. A reef oldala telis-tele lágy korallokkal, melyek megannyi csodálatos színben pompáznak.  A déli oldalon található az átjáró, mely - hasonlóan a dahabi Kék lyukhoz - 54 méteren átfúrja keresztben a hegyet. Ha reggel merülsz itt , az átjárót megvilágító nap sugarai a menyország képére emléleztetnek, innen is a név : Átjáró a Mennyországba. Az átjáró közepén az aljzaton titokzatos szarkofág fekszik, de a több száz tonnás kőtömbről senki nem tudja, hogy került ide. Ez a rész technikai búvároknak ajánlott, a többi része haladó búvárok számára is, 50 naplózott merüléstől.

Szállás típusok

Jelentkezés